Kijkavond NTR

Van krot tot vinex, voorvertoning bij OPJEPLAETS op 23 februari om 19.00 u

Andere Tijden in Brandevoort

Afgelopen jaar op 8 december hadden wij bij OPJEPLAETS een filmploeg over de vloer van de NTR Andere Tijden met interviewster Mariëlle Tweebeke over 100 jaar wonen in Nederland. De serie heet: ‘Van krot tot Vinex’.

In de laatste aflevering komt ons mooie Brandevoort aan bod. Hiervoor werd de toenmalige wethouder Sjef Jonkers, die verantwoordelijk was voor de ontwikkeling van deze Vinexwijk, uitgenodigd voor een interview samen met wijkbewoner Eric Rooijakkers en eigenaar van sociaal dagcafé OPJEPLAETS.

Voorvertoning aflevering 4

Wij gaan op donderdag 23 februari a.s. de aflevering over Brandevoort voorvertonen. Een aantal makers van het programma zullen aanwezig zijn.

Graag nodigen wij wijkbewoners uit om mee te praten over het wonen in deze wijk. Zijn er genoeg voorzieningen? Zijn er dingen die missen? Wat zouden we daaraan kunnen doen?

De makers van Andere Tijden omschrijven de serie zo:

“De huren rijzen de pan uit. En met een gemiddeld inkomen is het bijna onmogelijk om een huis te kopen. Jongeren wonen steeds langer bij hun ouders. We zitten middenin een wooncrisis. Wat is er misgegaan en wat kunnen we leren van de geschiedenis? Andere Tijden presenteert een nieuwe vierdelige serie waarin Mariëlle Tweebeeke de kijker meeneemt in een reis door de tijd. De vier afleveringen gaan achtereenvolgens over de strijd tegen verkrotting in het begin van de 20e eeuw, het Tuinstadideaal van de jaren 20 en 30, de ‘bouwen bouwen bouwen’-gedachte van de jaren 50 en 60 en tot slot de opkomst van de Vinex-woningen én het marktdenken vanaf de jaren 90.

Vanaf het midden van de jaren ‘90 verrijzen in heel Nederland Vinex-wijken. Het zijn de jaren waarin het geld tegen de plinten klotst en de overheid de markt vrij spel geeft. De Vinex-wijken moeten het huizentekort oplossen en het verkrijgen van een hypotheek is nog nooit zo makkelijk geweest. Wonen wordt een verdienmodel en daar merken we tot op de dag van vandaag de gevolgen van.”

Beperkt plaats

Op 23 februari a.s. zien we graag veel wijkbewoners maar ook de scholen uit onze buurt en verenigingen, zoals sportclubs komen. Er is beperkt plaats dus geef je op via onderstaand formulier.

Schrijf je hier in:

andere tijden

Uitzending: vrijdag 24 februari om 22.20 uur bij de NTR op NPO 2

  

 

You may also like