OPJEPLAETS coronaproof

Alleen afhaal

Beste mensen, we hebben allemaal de persconferentie gezien. De horeca moet 4 weken dicht. We gaan door met onze dagbesteders maar vanaf nu is ons horecagedeelte coronaproof.

We verzorgen alleen afhaaltosti’s en afhaalkoffie. Binnen is aangegeven hoe de looproute is en er staat een zuil met desinfect.

We vragen beleefd afstand te houden. Vooralsnog is een mondkapje niet verplicht maar bevelen we aan. We zouden graag zien dat u buiten wacht. Hiervoor hebben wij enkele stoelen staan.

U mag aan de deur bestellen maar ook via 06-57046369.

Aangepaste openingstijden

We hebben onze openingstijden aangepast. We zijn van dinsdag t/m zaterdag geopend van half 12 tot half 5.

Menu

Hieronder staat het menu.

Tosti ham/kaas met koffie 5,95.

Tosti ham/kaas met tomatensoep 5,95.

Koffie 1,50.

Tomatensoep 1,50.

Samen sterk

Samen zijn we sterk en gaan we corona eronder krijgen. Houd rekening met elkaar en blijf gezond. Tot snel! Liefs van ACE.

 

 

Presentatie over genderidentiteit

Blog op hierisangelique.nl: Van Koen naar Kim

Geboren als jongen

Wat zou jij doen als je als jongen geboren wordt maar voelt dat je een meisje bent? Een vraag waar transgenders vaak een leven lang mee worstelen.

Ze voelen zich een buitenstaander en praten hier niet over met anderen omdat ze zich schamen of het zelf niet eens begrijpen, laat staan dat een ander het begrijpt. Je wil je ouders geen pijn doen. Blijft zelf maar rond lopen met dit gevoel.

De meesten leven hun leven als jongen, daarna man, vervolgens vader. Maar het vrouwzijn-gevoel blijft. Sommigen worden doodongelukkig.

Zelf heb ik een neef die toen hij in de puberteit zat, aangaf zich altijd een meisje te hebben gevoeld. Ik weet nog als de dag van gisteren dat hij dat kwam vertellen tegen mij en mijn zus. (dit was eind jaren tachtig, begin negentig) Eigenlijk viel toen alles op zijn plaats!

Hij vertoonde namelijk vaak meisjesgedrag. Speelde graag met onze poppen en was altijd bezig met lange haren. Hij werd ook vaak voor een meisje aangezien waar hij dan zo van kon balen.

Opluchting

Eigenlijk was het gewoon een opluchting. Ik voelde zeker aan dat er ‘iets’ met hem was. Maar ik kon het niet verklaren, totdat hij met zijn verhaal kwam. Hij had het over het transformatieproces dat in gang gezet zou gaan worden. Dat maakte echt indruk. Ik heb letterlijk gezegd: “Als jij denkt dat je dan gelukkig wordt, dan moet je dat doen! Het is jouw leven.”

Toen wij het later aan mijn vader vertelden, schoten de tranen in zijn ogen. Ik had er niet bij stil gestaan hoe dit voor een ouder is. Ik wenste mijn neef gewoon een gelukkig leven toe!

Hij is nu een zij, en een knappe verschijning. Ik heb deze gebeurtenis altijd met me meegedragen. Gelukkig zijn in je leven omdat je jezelf kan en mag zijn, is zo belangrijk. Luister naar je hart! Soms is daar een letterlijke ingreep voor nodig.

Verandering

Voor iedereen die hier mee te maken krijgt is zo’n verandering lifechanging. Wat maak je mee als je partner waarmee je getrouwd bent besluit zijn hart te volgen en van man naar vrouw wil transformeren? Hoe ga je hier mee om? Hoe is dit voor je kinderen?

Moet je hier zelf doorheen, of is er begeleiding? Wat vinden de mensen om je heen hiervan? Kun je je verhaal wel kwijt?

Patricia van Laerhoven

Patricia van Laerhoven kan hierover meepraten. Zij maakte dit mee met haar man Koen. Koen voelt zich al jaren vrouw en besloot het transformatieproces te ondergaan. Maar Patricia onderging natuurlijk zelf ook een transformatie. Ik vind dat zooooo knap van deze inspirerende vrouw!

Omdat Patricia met bijna niemand over hun proces kon praten, besloot zij hun ervaring op te schrijven in een boek. Het is een kinderboek op rijm geworden. Het heet: “Karlijn, het konijn in een caviavacht”, over een transgender konijntje. Een duidelijk verhaal met mooie illustraties van Karen Claassen.

Opnieuw trouwen

Nu is Koen Kim geworden en Patricia en Kim zijn op 9 september voor de tweede keer getrouwd. Fantastisch he? Ik wens hen heel veel geluk in hun verdere leven samen.

Inspiratiecafé bij OPJEPLAETS

Omdat dit zo’n prachtig verhaal is over jezelf zijn, gelukkig zijn en verandering, hebben wij Patricia gevraagd haar verhaal te komen vertellen bij OPJEPLAETS in het inspiratiecafé op woensdagavond 30 september.

Met het inspiratiecafé willen wij mensen kracht geven om om te gaan met grote veranderingen in je leven. Patricia is onze eerste spreekster.

We bieden deze lezing aan voor 7,50 p.p. Inloop is om 19:00u en we beginnen om 19:30u.

De koffie staat klaar. We hebben plaats voor 10 personen i.v.m. de coronaregels. Schrijf je hier in.

Inspiratiecafé van start

Het inspiratiecafé begint op 30 september

Iedereen maakt in het leven weleens een grote verandering door. Soms zet zo’n verandering je even goed OPJEPLAETS: je beseft weer wat voor jou belangrijk is, waar je voor staat.

Patricia van Laerhoven, tekstschrijver, gaf woorden aan de grote verandering in haar leven in een kinderverhaal op rijm. Dit resulteerde in een prentenboekje, met prachtige illustraties van Karen Claassen.

Het boekje draagt de titel: ‘Karlijn, het konijn in een caviavacht’. Het is het verhaal van een transgender konijntje, en haar konijnenvriendinnetje.

We hebben Patricia gevraagd om haar inspirerende verhaal te komen delen in het inspiratiecafé. We nodigen je hier graag voor uit.

Woensdagavond 30 september 2020

Inloop vanaf 19.00 uur

Start presentatie: 19.30 uur

Kosten: € 7,50 inclusief koffie/thee/frisdrank

Illustratie: Karen Claassen ©

We hebben plaats voor 10 bezoekers, met inachtneming van de anderhalvemeterregel. Meld je hier dus snel aan om verzekerd te zijn van een plaatsje.

Geslaagde kids vakantie 3-daagse

Eerste activiteit bij opjeplaets

Omdat de kindervakantieweek in Brandevoort dit jaar niet door kon gaan vanwege corona, heeft OPJEPLAETS een kleine 3-daagse georganiseerd in de eerste week van de zomervakantie.

Op maandag gingen we pizza’s tekenen en daarna zelf maken. Op dinsdag zijn we ons eigen huis gaan tekenen op canvas. En op de woensdag hebben we mooie bloemen geplukt en nagetekend.

Negen enthousiaste kinderen meldden zich aan. Ze hadden er zin in!

Talent

We waren aangenaam verrast hoeveel talent deze kinderen bezitten. Er zijn echt fantastisch mooie werkjes gemaakt!

De kinderen mochten iets vertellen over het huis en de bloem die zij getekend of geschilderd hadden. Dat vonden ze best spannend maar ze deden dat supergoed 🙂

Het was een rustige sociale groep kinderen die erg geconcentreerd bezig was iets moois op de canvas te krijgen.

Onze Carel hield het ook best lang vol. Heel knap van hem want met de pizza’s maken was iedereen wel wat drukker.

Graag bedanken wij onze vrijwilligers Marijet, Winnie, Jet en Hannah voor hun betrokkenheid en inzet <3

Voor herhaling vatbaar

Aangestoken door het enthousiasme gaan we later dit jaar nog eenzelfde 3-daagse organiseren.

Data volgen nog. Maximaal 10 personen mogen wij binnen hebben ivm de regels van de RIVM.

Ben je op vakantie geweest in een oranje gebied en is dit nog geen 14 dagen geleden, dan kun je helaas niet deelnemen.

De kosten zijn 25,00 euro p.p. voor drie dagen. We beginnen om 10:00u en eindigen om 12:30u. Dit is inclusief lunch. Klik hier voor het programma.

Voel je welkom bij OPJEPLAETS en schrijf je in:

 

We zijn bijna zover…

Het pand is toonbaar

Graag nodigen wij alle aangemelde vrijwilligers uit voor een kennismakingsavond op 8 juli om 18.30u. Het pand van OPJEPLAETS is inmiddels toonbaar, na maanden van verbouwen, schilderen en inrichten.

Pfoe, het was een zware bevalling met dank aan corona. Gelukkig hebben wij er in onze familiekring niemand aan hoeven te verliezen. Uiteraard hopen wij zeer dat dat ook het geval is bij jullie. Sommige mensen hebben al kennis met ons gemaakt toen wij aan het werk waren bij OPJEPLAETS. Fijn dat iedereen uitspreekt dat ze er naar uitkijken te komen helpen!

Aangepaste activiteiten

Helaas is het zo dat ook wij ons oorspronkelijke plan hebben moeten aanpassen. We mogen niet met teveel mensen bij elkaar komen en moeten de anderhalve meter afstand aanhouden. Dat betekent dat wij besloten gaan beginnen en nog niet meteen voor publiek open gaan. We zullen langzaam gaan opstarten, door corona en de naderende vakantieperiode.

In de vakantieperiode willen wij graag een aantal knutselmiddagen organiseren voor de Brandevoortse jeugd, nu de vakantieweek niet door zal gaan.

Een woord van dank

Beste mensen, ik wil jullie zo graag bedanken voor het meeleven met ons en voor alle mooie spulletjes die wij hebben mogen ontvangen. Hierdoor is het precies zo geworden zoals wij hoopten. Zeer zeer bedankt nogmaals.

We hopen dus alle vrijwilligers te zien op 8 juli door je aan te melden op: opjeplaets@gmail.com. Het pand is groot genoeg om de anderhalve meter afstand te garanderen.

Tot snel.

Veilig van het slot

Versoepeling

Gisteren heeft premier Mark Rutte wat coronamaatregelen versoepeld. Nederland gaat langzaam van het slot. We moeten dat samen doen. Blijf voor elkaar zorgen. Mijd drukte. Houd 1,5 meter afstand. Was vaak je handen. En laten we vooral veilig van het slot gaan.

Mondkapje

Ga je reizen met het openbaar vervoer zorg dan voor een mondkapje. Zo wordt iedereen er ook aan herinnerd dat we nog steeds in de coronacrisis zitten. Wij van OPJEPLAETS willen graag bijdragen aan deze veiligheid.

Binnen Brandevoort kunnen wij mondkapjes bezorgen. Dit doen wij gratis. Via Rooijakkers Party & Events beschikken wij over een voldoende aantal. Het zijn niet de mondkapjes voor medici. Maar deze zijn prima te gebruiken in het openbaar vervoer, op straat en in winkels.

De prijzen zijn 2 st. voor €5,00 en 5 st. voor €10,00. We sturen een tikkie voor de betaling. We streven er naar ze binnen 1 dag te kunnen bezorgen.

Bezorgservice

Op deze manier kunnen wij mooi onze bezorgservice testen. Straks bezorgen wij voor lokale winkeliers voor €3,50 per rit binnen Brandevoort.

Blijf gezond en tot snel <3

Bel of App: 06-57046369.

Riskeer geen boete

Nu ook een miniflacon handgel voorradig voor €5,95. Handig voor in de handtas. 2 voor €10,00 Ook als pakketje leverbaar: 2 mondkapjes en 1 miniflacon handgel voor €10,00. Snelle levering!

Samen in liefde en verbondenheid

Corona

Dat je nooit kunt voorspellen hoe de toekomst er uit ziet, is de afgelopen weken wel gebleken. Vol enthousiasme hebben wij ons gestort op ons project OPJEPLAETS. De ruwbouw is afgerond en nu hebben we de interieurbouwer aan het werk gezet evenals de setdresser die onze verdere inrichting bij elkaar zal zoeken. We zijn begonnen met schilderen en het wordt mooi! Maar nu lijkt alles stil te staan.

Spannend

Theaters zijn gesloten, voetbalwedstrijden gaan niet door, de scholen zijn dicht en we mogen geen sociale contacten hebben, geen knuffels geven of handen schudden. Voor onze Carel onmogelijk. Carel is de grootste knuffelbeer die er is! Maar Carel valt ook in de risicogroep, Carel is hartpatiënt en net herstellend van een sanerende ooroperatie. (cholesteatoom). Dat maakt deze situatie waar we met zijn allen in zijn beland wel heel spannend.

Samen sterk

Het wordt een uitdaging. Er zal een reden zijn waarom dit gebeurt. Corona laat ons terugkeren in onszelf. Even weg uit ons drukke bestaan. Nu is het belangrijk dat we niet in de angst gaan zitten. Die frequentie is niet goed en tast ons immuunsysteem aan. Dus zullen wij collectief in liefde en verbondenheid dit kunnen dragen. Dan zitten we op het goede niveau. Help een ander, daar waar het kan en ga niet hamsteren. Laten we proberen in verbinding te blijven, even zonder fysiek contact. Dat keert straks wel weer terug.

Wij gaan door met OPJEPLAETS neerzetten zolang wij ons gezond voelen. Want we zijn ervan overtuigd dat we iets moois aan het creëren zijn. Hopelijk tot snel, in goede gezondheid. Veel liefs van ons. ACE.

 

 

Op beeld

Inloopspreekuur

Naar aanleiding van mijn deelname aan het inloopspreekuur van de wethouder Harrie van Dijk van de wijk Brandevoort, een bericht over OPJEPLAETS van mij op beeld. Van droom tot werkelijkheid.

 

 

 

 

Oplevering van ons pand

De Plaetse 85 te Brandevoort

Gisteren 8 januari was het zo ver. De oplevering van ons pand in het winkelcentrum van Brandevoort stond gepland. We waren al een keer binnen geweest maar nu was het voor het echt.

Alles eens goed bekeken, de maten nog eens in ons opgenomen en goed naar de lichtinval gekeken, zo nodig voor de openheid te krijgen voor de vrije toegankelijke ontmoetingsplek die wij voor ogen hebben met OpjePlaets. Verder natuurlijk de meterstanden samen met makelaar Eduard Hettema opgenomen. Een fijne man overigens.

 

 

Verbouwing

Er zal flink verbouwd moeten worden dus we zijn nog steeds bezig met fondsenwerving. Gelukkig zijn er al enkele toezeggingen en er zijn wat bedrijven die ons steunen. Ontzettend fijn allemaal. We zijn hier dan ook heel dankbaar voor. Op deze manier kunnen we onze plannen gaan realiseren.

Wijkraad en winkeliersvereniging

We zijn ook hartelijk ontvangen door de wijkraad enkele weken geleden en het eerste contact met Jet Uijen de voorzitter van de winkeliersvereniging was ook erg fijn.

We gaan er samen wat moois van maken! Voor Brandevoorters, door Brandevoorters.

 

Een goede plek

Een goede plek

Waar vind je een plek waar je op je plaats bent? Waar je mag geven wat je te bieden hebt? Waar je gelukkig bent? In wonen, werken, zijn.

Als je verstandelijk beperkt bent heb je minder kansen om die plek te vinden. Dat is wat wij steeds weer ervaren. Is die plek er wel?

Wij, Angélique en Eric, zijn al jaren bezig om voor onze zoon Carel, die het syndroom van Down heeft, een plek te vinden waar hij zijn licht mag laten schijnen. Carel is nu 21 jaar en heeft na het VSO verschillende vormen van dagbesteding gehad. Nergens was hij echt gelukkig. Vertoonde verandering in gedrag om dat aan te geven.

 

 

Ontmoeten

Carel straalt als hij mag geven. Hij vindt het fijn om onder de mensen te zijn. Hij is een heel sociale jongeman. We zorgen er dan ook voor dat hij kan ontmoeten. Om dit kracht bij te zetten hebben we enkele jaren geleden de Stichting Pluspunt opgericht. Met onze stichting zorgen we ervoor dat de ontmoeting mogelijk gemaakt wordt.

Carel deelt aan allerlei mensen knuffels uit. Dat maakt vaak een enorme indruk. Dat weet ik omdat ik het ter plekke zie gebeuren, maar ook doordat men dat soms naar me terugkoppelt. Carel oordeelt niet. Hij is puur. Waar wij ook komen, hij bezorgt mensen een lach op hun gezicht, gewoon door er te zijn. Of dat nu in het zwembad is, op de markt of in een restaurant. Hij straalt zijn liefde uit.

Hij heeft mij geleerd vanuit mijn hart te leven en niet meer vanuit mijn hoofd. Ik kijk nu anders aan tegen de wereld waarin ik leef. Die kijk is behoorlijk veranderd, ik ben liefdevoller naar de mensen om mij heen geworden. En ik zou in dat kader graag iets willen betekenen voor een liefdevolle, tolerante maatschappij.

 

Onze plannen

Eric en ik zijn al vele jaren bezig te kijken naar hoe we onze Carel kunnen helpen zijn licht te laten schijnen. Maar dat geldt ook voor andere mensen die verstandelijk beperkt zijn. Wij vinden dat zij een gave hebben en die gave mogen ze laten zien.

We hebben een aantal ideeën, door de jaren heen door ons bedacht, bij elkaar gevoegd en daar is echt iets moois uit voort gekomen.

We zijn van plan om hier in onze eigen wijk Brandevoort een mooie plek te creeëren waar plaats is voor iedereen. Zoals ik heb beschreven in de blog over het open buurthuis. Maar dat dan in combinatie met tosti Apart. (Die blogs kun je lezen door op de links te klikken onderaan deze pagina.)

Project Op je Plaets

We zijn dit plan nu aan het uitwerken. Het heet “Op je Plaets” en gaat gevestigd worden aan De Plaetse in Brandevoort.

We bieden dagbestedingsplekken voor zo’n zes jongvolwassenen met een verstandelijke beperking. We doen activiteiten met mensen uit de buurt. De eenzame oudere, de jonge moeder, de jeugd van het Carolus Borromeus College.

We zoeken vrijwilligers, stagiairs maar ook mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. We geven workshops en we houden iedere woensdagavond inspiratiecafé. Hiervoor nodigen wij sprekers uit die je op allerlei wijzen zullen inspireren.

Dit alles gaat gepaard met kleinschalige horeca. Zo maken we een plaats waar het fijn verblijven is en waar je jezelf mag zijn. Ieder mens is uniek en heeft wat te bieden. “Op je Plaets” wil iedereen bij elkaar brengen. Ook is er ruimte om te exposeren. Zodat je kunt zien waar andere wijkbewoners mee bezig zijn, waar hun passie ligt.

Het verschil

Op je Plaets wil het verschil maken. Wij kijken naar de talenten van elk individu, de pluspunten, om van daar uit te kunnen groeien. Wij dringen niets op, hebben geen stramien waar iemand in moet passen. Wij geloven niet in een plafond. De mogelijkheden zijn eindeloos. Doordat onze mensen zich waardevol voelen, gezien en gehoord, zal hun welzijn verbeteren. Dit leidt tot een volwaardig en gelukkig leven. En dat stralen zij uit naar anderen.

Het is de bedoeling dat je na een bezoek aan Op je Plaets weer verrijkt de deur uit gaat.

Inschrijven kan al <3

Lijkt het je wat? Meld je kind dan aan voor deze vorm van dagbesteding. Wil je zelf iets betekenen voor je wijk? Of wil je je aanmelden als vrijwilliger? Neem dan contact met ons op via het contactformulier.

Of stuur een mail naar: welkom@opjeplaets.nl

Vind je het leuk om vriend te worden van “Op je Plaets”? Voor een klein bedrag per jaar bieden wij kortingsacties en/of gratis deelname aan workshops. Ook krijg je de nieuwsbrief.

Heb je ideeën voor je medemens of de wijk Brandevoort? Drop ze straks in de ideeënbus die op onze buurttafel komt te staan.

Samen gaan we er wat moois van maken!

 

samen leven, samen leren, samen groeien

 

Lees hier over de try out Apart.

Lees hier over het open leefhuis.